ΚΑΛΕΣ ΠΡΑΚΤΙΚΕΣ
Κάνε τη Διαχείριση των Αστικών Αποβλήτων όπως η GLEN EIRA, Δήμος της Αυστραλίας που ενημερώνει τους κατοίκους ακόμα και στην Ελληνική γλώσσα
Του Κώστα Φωτεινάκη

[Φωτ. πρώτη σελίδα του ενημερωτικού φυλλαδίου στην Ελληνική γλώσσα από το Δήμο GLEN EIRA της Αυστραλίας]
ΚΑΛΕΣ ΠΡΑΚΤΙΚΕΣ
Κάνε τη Διαχείριση των Αστικών Αποβλήτων όπως η GLEN EIRA, Δήμος της Αυστραλίας που ενημερώνει τους κατοίκους ακόμα και στην Ελληνική γλώσσα
του Κώστα Φωτεινάκη
Ο Δήμος City of GLEN EIRA βρίσκεται στην περιοχή VICTORIA της Αυστραλίας, έχει πληθυσμό 150.000 κατοίκους μεταξύ των οποίων και μετανάστες, προφανώς και Έλληνες. Ο Δήμος για να ενημερώσει τους κατοίκους έχει
Α) Ειδικό μενού στο site του σε σε διάφορες γλώσσες για τους μετανάστες, μεταξύ των οποίων και στα Ελληνικά, χρήσιμες με οδηγίες για τη μείωση και τη διαχείριση των αστικών αποβλήτων. Περισσότερα ΕΔΩ https://www.gleneira.vic.gov.au/services/rubbish-and-recycling
Β) Έχει εκδώσει ένα φυλλάδιο (και στα Ελληνικά), το οποίο επικαιροποιεί σε τακτά χρονικά διαστήματα για να ενημερώσει τους κατοίκους:
· Για την αξία της ανακύκλωσης και το επιπλέον περιβαλλοντικό και οικονομικό κόστος αν τα ανακυκλώσιμα υλικά πάνε στη χωματερή.
· Πληροφορεί τους κατοίκους για τους τρόπους ανακύκλωσης, διαχείρισης του πράσινου και των βαρέων αντικειμένων κ.λπ.
· Ενημερώνει ανά περιοχή, κάθε πότε γίνεται και με ποιο τρόπο η αποκομιδή των αποβλήτων α) μεγάλων χαρτονιών μεγάλων ποσοτήτων β) σκληρών απορριμμάτων γ) πράσινων απορριμμάτων δ) δεμένων κλαδιών.
Σας προτείνουμε να διαβάσετε το Ενημερωτικό Φυλλάδιο στη γλώσσα μας για την περίοδο 2019 - 2020 [ΕΔΩ] https://www.gleneira.vic.gov.au/media/3027/greeek-waste-service-guide-2019-20.pdf και υπογραμμίζουμε την παρακάτω πληροφορία, χωρίς σχόλια: "Κάδοι ανακύκλωσης και πράσινων απορριμμάτων αδειάζονται κάθε δεκαπέντε ημέρες. Οι κάδοι απορριμμάτων αδειάζονται κάθε εβδομάδα. Βάλτε τους κάδους έξω το βράδυ πριν την αποκομιδή σας (η αποκομιδή αρχίζει από τις 6πμ)".
Πριν όμως το «άδειασμα» των κάδων ο Δήμος προτρέπει «Να Θυμάστε: Μειώστε, Επαναχρησιμοποιήστε, Ανακυκλώστε», δηλαδή σε προτεραιότητα μπαίνει η μείωση της παραγωγής αποβλήτων και στη συνέχεια η επαναχρησιμοποίηση, η ανακύκλωση κ.λπ.
Προφανώς δεν αρκούν οι οδηγίες από το Δήμο, χρειάζεται επίσης α) ένα αξιόπιστο σύστημα διαχείρισης αποβλήτων β) συνεχή ενημέρωση, εκπαίδευση των κατοίκων γ) συμμόρφωση των πολιτών, των επιχειρήσεων κ.λπ.
Κώστας Φωτεινάκης
Πρόεδρος του Ελληνικού Δικτύου ΦΙΛΟΙ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ