top of page

Αναίτια απόρριψη συζήτησης του νέου ΚΚ Δήμου Βύρωνα, διαμορφωμένου με τη συμμετοχή των πολιτών.

Το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Βύρωνα, σε συνεδρίαση του τη Δευτέρα 10 Ιουλίου 2023, κατόπιν πρότασης δημοτικού συμβούλου της αντιπολίτευσης, αρνήθηκε να συζητήσει τη ψήφιση του νέου Κανονισμού Καθαριότητας, διαμορφωμένου με τη συμμετοχή των Δημοτών.


Η συζήτηση για την ψήφιση του νέου Κανονισμού Καθαριότητας ματαιώθηκε με την πρόταση της συγκυριακής δυσχέρειας λόγω της επικείμενης προεκλογικής περιόδου, και παρά τις αντιδράσεις και τις παροτρύνσεις των αντιδημάρχων για διαβούλευση ή ακόμα και διόρθωση του Κανονισμού. Το γεγονός αυτό, ακυρώνει συλλογική δουλειά μηνών, η οποία συνδιαμορφώθηκε από εργαζομένους στον Δήμο, πλήθος επαγγελματιών και από δημότες, καθιστώντας την στο έλεος της αβεβαιότητας της μετεκλογικής περιόδου.


Το έργο που πραγματοποιήθηκε με λίγα λόγια:

  • Η συγγραφή του νέου Κανονισμού Καθαριότητας του Δήμου Βύρωνα βασίστηκε στην πρόσφατη Ελληνική και Ευρωπαϊκή νομοθεσία, σε σύγχρονες διαδικασίες συμμετοχικού σχεδιασμού και καλές πρακτικές από το εξωτερικό. Για τη συγγραφή του νέου Κανονισμού Καθαριότητας εργάστηκαν περισσότεροι από 10 επαγγελματίες και ενεργοποιήθηκαν περισσότεροι από 700 πολίτες και εργαζόμενοι της Δ/νσης Καθαριότητας σε εργαστήρια και διαδικτυακές έρευνες συμμετοχικού σχεδιασμού, ενώ η τελική του μορφή τέθηκε σε διαβούλευση για δύο μήνες.

  • Οι διαδικασίες αυτές υλοποιήθηκαν με τη χρηματοδότηση του Πράσινου Ταμείου, στο πλαίσιο του χρηματοδοτικού προγράμματος «Καινοτόμες Δράσεις με τους Πολίτες», και προκειμένου να αναπτυχθεί μια πρότυπη διαδικασία συμμετοχής πολιτών σε αποφάσεις που αφορούν σε περιβαλλοντικά ζητήματα και ζητήματα διαχείρισης απορριμμάτων, στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.



Στο πλαίσιο αυτής της χρηματοδότησης:

  • Μελετήθηκε η πρόσφατη Ελληνική και Ευρωπαϊκή νομοθεσία.

  • Πραγματοποιήθηκε έρευνα καλών πρακτικών από Δήμους της Ελλάδας και του εξωτερικού

  • Διοργανώθηκαν εργαστήρια Πολιτών για το συμμετοχικό σχεδιασμό του νέου Κανονισμού Καθαριότητας για τον Δήμο Βύρωνα καθώς και των στρατηγικών του Δήμου για την Επαναχρησιμοποίηση Υλικών, με τη συμμετοχή +100 πολιτών και εργαζομένων στην Δ/νση Καθαριότητας του Δήμου Βύρωνα

  • Πραγματοποιήθηκε διαδικτυακή έρευνα πολιτών για το συμμετοχικό σχεδιασμό του νέου Κανονισμού Καθαριότητας με τη συμμετοχή +600 πολιτών

  • Αναπτύχθηκαν εφαρμογές ενημέρωσης πολιτών για τον Κανονισμό Καθαριότητας και για κρίσιμα ζητήματα διαχείρισης απορριμμάτων σε επίπεδο Δήμου.

  • Δημιουργήθηκε μία Εκπαιδευτική Εργαλειοθήκη για εκπαιδευτικούς Δημοτικών και Γυμνασίων με δραστηριότητες που μπορούν να εφαρμόσουν μέσα στο σχολικό περιβάλλον σχετικά με τα ζητήματα διαλογής στην πηγή, πρόληψη, επανάχρηση, η οποία μοιράστηκε σε όλα τα σχολεία του Δήμου Βύρωνα.

  • Διοργανώθηκε μία ημερίδα ενημέρωσης πολιτών για τις σύγχρονες εφαρμογές βιώσιμης διαχείρισης απορριμμάτων και τις προκλήσεις των ελληνικών Δήμων με τη συμμετοχή δημάρχων και αντιδημάρχων Δήμων της Αττικής, και εκπροσώπων από το Πράσινο Ταμείο, το ΚΔΕΥ Φλώρινας και άλλους φορείς του Δημοσίου και της Κοινωνίας των Πολιτών.

Ο νέος Κανονισμός Καθαριότητας του Δήμου Βύρωνα έθετε ως προτεραιότητα τη διαλογή στην πηγή, την επαναχρησιμοποίηση και τη μείωση των απορριμμάτων, μέσα από δράσεις ενημέρωσης και συνεργασίας Δήμου-δημοτών για τον έλεγχο και την τήρηση των διατάξεων του Κανονισμού. Στόχος των δράσεων αυτών είναι τόσο η βιώσιμη διαχείριση των απορριμμάτων, όσο και η βέλτιστη αξιοποίηση των πόρων του Δήμου.


Η αναίτια αυτή απόφαση ενός δημοκρατικού συλλογικού οργάνου, δυστυχώς, έχει ως αποτέλεσμα την ακύρωση ομαδικής διεπιστημονικής εργασίας, καθώς και του χρόνου και αξίας που κατέβαλαν τόσο οι συνεργάτες, όσο και οι πολίτες για την πραγματοποίησή της. Παράλληλα, η αναβλητικότητα και η μετάθεση της συζήτησής της, δημιουργεί ασάφειες ως προς την τυχόν εκκίνηση μιας παρόμοιας διαδικασίας εκ νέου που θα επιβαρύνει οικονομικά τον Δήμο, ενώ ταυτόχρονα, ματαιώνει πρωτοβουλίες οι οποίες έχουν στόχο να ενισχύσουν τις δημοκρατικές διαδικασίες, το διάλογο και την εφαρμογή καινοτόμων λύσεων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.


bottom of page