Τόπος: Ιρλανδία
Το Community Reuse Network Ireland (CRNI) είναι ο φορέας των κοινωνικών οργανώσεων που ασχολούνται με την επισκευή, επαναχρησιμοποίηση και ανακύκλωση υλικών. Όραμα του CRNI είναι να δημιουργήσει τις συνθήκες ώστε να μην υπάρχει η λέξη «απόβλητα» στην Ιρλανδία, δημιουργώντας το μέγιστο δυνατό όφελος από την κοινωνική, περιβαλλοντική και οικονομική αξία των επαναχρησιμοποιήσιμων πόρων προς την κοινότητα.

Γιατί μας αφορά;
Το CRNI προσφέρει ένα επιτυχημένο παράδειγμα ενός δυναμικά εξελισσόμενου και αξιόπιστου εθνικού δικτύου της κοινωνίας των πολιτών που βασίζεται στη λογική του “τριπλού αποτελέσματος” (triple bottom line). Οι δραστηριότητες, αποφάσεις και τρόπος οργάνωσης του Δικτύου στηρίζονται στις βασικές αξίες και αρχές της ισότητας, του σεβασμού, της συνεργασίας και της αξιοπιστίας. Υποστηρίζοντας τα μέλη του και ενεργώντας ως μία φωνή επιτυγχάνει το μεγαλύτερο δυνατό αντίκτυπο δημιουργώντας οικονομίες κλίμακας, ενδυναμώνοντας την κοινωνική επιχειρηματικότητα και ενσωματώνοντας τον κλάδο των κοινοτικών πόρων στην κυκλική οικονομία.
Το CRNI ιδρύθηκε το 2010 με στόχο την προώθηση της βιώσιμης διαχείρισης απορριμμάτων με βάση την κοινότητα ως πρακτικό και αποτελεσματικό τρόπο αντιμετώπισης του αυξανόμενου προβλήματος των απορριμμάτων στην Ιρλανδία. Το Δίκτυο αποτελείται από πλήρη και συμβαλλόμενα μέλη, τα οποία εργάζονται από κοινού προς την εκπλήρωση της αποστολής του. Τα πλήρη μέλη περιλαμβάνουν κοινωνικές επιχειρήσεις, φιλανθρωπικές οργανώσεις και οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών σε ολόκληρη την Ιρλανδία. Τα συνδεδεμένα μέλη περιλαμβάνουν άτομα από τον ευρύτερο χώρο της μεταποίησης, επαναχρησιμοποίησης, ανακύκλωσης και πρόληψης των αποβλήτων. Συλλογικά, τα μέλη συνεργάζονται με διάφορους φορείς όπως κοινοτικούς οργανισμούς, πολιτικούς, χρηματοδότες και επιχειρήσεις σε τοπικό, εθνικό και διεθνές επίπεδο, για τη διάχυση των οφελών της κοινοτικής επισκευής, επαναχρησιμοποίησης και ανακύκλωσης.
Το CRNI εστιάζει στη δημιουργία περιβαλλοντικού, κοινωνικού και οικονομικού οφέλους για την κοινότητα. Για να το πετύχει αυτό, υποστηρίζει τα μέλη του στη βέλτιστη χρήση πολύτιμων πόρων, την ανάπτυξη βέλτιστων πρακτικών και την ανταλλαγή τεχνογνωσίας. Παράλληλα, επηρεάζει πολιτικές προώθησης της επισκευής, επαναχρησιμοποίησης και ανακύκλωσης υλικών. Μέσα από αυτή τη διαδικασία, δημιουργεί ευκαιρίες απασχόλησης και κατάρτισης σε μακροχρόνια ανέργους, άτομα που βρίσκονται μακριά από την αγορά εργασίας και σε μειονεκτούσες περιοχές. Συγκεντρωτικά, οι δραστηριότητες του CRNI δημιουργούν σημαντικό οικονομικό κέρδος που ενισχύει την δυναμικότητα των μελών του, μεγιστοποιεί την οικονομική αξία των επαναχρησιμοποιήσιμων πόρων και ενισχύει τη βιώσιμη τοπική απασχόληση.
Το 2016, τα μέλη του CRNI επαναχρησιμοποίησαν 32.600 τόνους και ανακύκλωσαν 68.700 τόνους υλικών, απασχολώντας σχεδόν 1.000 εργαζόμενους και παρέχοντας ευκαιρίες εκπαίδευσης σε περισσότερα από 500 άτομα. Ταυτόχρονα, στήριξαν περισσότερες από 7.600 ευκαιρίες εθελοντισμού. Συνολικά, αυτό δημιούργησε έσοδα περίπου 100 εκατ. ευρώ, ενώ η σημερινή εκτιμώμενη αξία των μελών του Δικτύου ανέρχεται σε 50 εκατ. ευρώ.
Το CRNI διοικείται από ένα Διοικητικό Συμβούλιο, το οποίο αποτελείται κυρίως από εθελοντές που προέρχονται από τη βάση των μελών του. Αυτό έχει την ευθύνη της διασφάλισης της καλής διαχείρισης της οργάνωσης και της τήρησης των φιλανθρωπικών της στόχων. Το Διοικητικό Συμβούλιο διορίζει τον Συντονιστή Δικτύου, ο οποίος είναι υπεύθυνος για τη διαχείριση του οργανισμού σε καθημερινή βάση και αναφέρεται στο Διοικητικό Συμβούλιο στις τακτικές του συνεδριάσεις. Το Δίκτυο λαμβάνει βασική χρηματοδότηση από την εθνική Υπηρεσία Προστασίας του Περιβάλλοντος (Environmental Protection Agency) μέσω του Εθνικού Προγράμματος Πρόληψης Αποβλήτων καθώς και συνεισφορές των μελών του. Για την περαιτέρω ανάπτυξη του CRNI ως κεντρικό φορέα για την επαναχρησιμοποίηση και τη δημιουργία πράσινων θέσεων εργασίας, το Δίκτυο και τα μέλη του συμμετέχουν σε ερευνητικά έργα. Πολλά από αυτά χρηματοδοτούνται μέσω του προγράμματος Green Enterprise της EPA, το οποίο στοχεύει να διασφαλίσει ότι η καθαρότερη, πιο πράσινη παραγωγή, η επαναχρησιμοποίηση και η οικολογική απόδοση θα γίνουν ο καθιερωμένος κανόνας στην Ιρλανδία.
