top of page

Μεγάλο ενδιαφέρον και αιχμηρή κριτική στην ημερίδα για τη Βιώσιμη Διαχείριση Απορριμμάτων

Updated: Dec 15, 2022

Με την κατάθεση πολλών σημαντικών εμπειριών αλλά και με αιχμηρή κριτική για τις κεντρικές και περιφερειακές πολιτικές από την πλευρά παριστάμενων Δημάρχων, πραγματοποιήθηκε η ημερίδα «Μεταβάσεις προς τη Βιώσιμη Διαχείριση Απορριμμάτων σε επίπεδο Δήμων» το Σάββατο 10 Δεκεμβρίου 2022, στο Δημαρχείο Βύρωνα. Στην ημερίδα είχαν κληθεί Δήμοι και κοινωνικοί φορείς που είχαν επιλεγεί με κριτήριο την συνεισφορά τους για μια διαχείριση απορριμμάτων προσανατολισμένη στο όφελος για την κοινωνία και το περιβάλλον.


Όπως τόνισε ο Δήμαρχος Βύρωνα που άνοιξε την ημερίδα, o Δήμος Βύρωνα κάνει μεγάλη προσπάθεια για την πρόληψη και την διαλογή όσο το δυνατόν περισσότερων υλικών από τα απόβλητα, με νέο εξοπλισμό, επέκταση και διπλασιασμό των στάσεων (γωνιών) ανακύκλωσης, διαλογή βιοαποβλήτων, ρούχων, συσκευών, λαμπτήρων, ελαστικών, τηγανελαίων και με συνεχείς δράσεις ενημέρωσης, ευαισθητοποίησης και συμμετοχής των πολιτών. Ωστόσο σε αυτή την προσπάθεια η Πολιτεία όχι μόνο δεν στέκεται αρωγός, αλλά βάζει και σημαντικά εμπόδια, με αποτέλεσμα να χάνονται πολύτιμοι πόροι και να αυξάνεται το κόστος για τους πολίτες.


Σε ανάλογο μήκος κύματος με αιχμές για το ρόλο της Πολιτείας, της Περιφέρειας και του ΕΔΣΝΑ (Σύνδεσμος Περιφέρειας και Δήμων) κινήθηκαν και οι παρεμβάσεις των Δημάρχων Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης, Βριλησσίων, Καισαριανής. Εκπρόσωπος της κινηματικής συλλογικότητας Δυτικό Μέτωπο, αναφέρθηκε στο διαχρονικό έγκλημα της Φυλής που συντηρείται με τον νέο Περιφερειακό Σχεδιασμό, στην καύση απορριμμάτων ακόμη και από ιδιωτικές μονάδες που προωθεί το νέο Εθνικό Σχέδιο. Πολύ σημαντική ήταν η εμπειρία που μεταφέρθηκε: από το Δήμο Χαλανδρίου για την διαχείριση βιοαποβλήτων, το Δήμο Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης για την εφαρμογή του συστήματος “πληρώνω όσο πετάω”, το Δήμο Βριλησσίων για πρότυπες εφαρμογές και στρατηγικές διαχείρισης απορριμμάτων, το Δήμο Νέας Σμύρνης για παραδείγματα συνεργασίας Δήμου-πολιτών, το Δήμο Αλόννησου για τη μείωση των πλαστικών και την πρόληψη, το διαδημοτικό φορέα Δυτικής Μακεδονίας (ΔΙΑΔΥΜΑ) για τα Κέντρα Επαναχρησιμοποίησης Υλικών, το Δήμο Βύρωνα για την διαλογή σε ξεχωριστά ρεύματα στην πηγή, την Place Identity για το συμμετοχικό σχεδιασμό του νέου Κανονισμού Καθαριότητας του Δήμου Βύρωνα και τις δράσεις Mind the Waste, την πρωτοβουλία “Μπορούμε” για τη μείωση της σπατάλης τροφίμων, καθώς και η ενημέρωση από το Πράσινο Ταμείο για τις δυνατότητες χρηματοδότησης.


Η ημερίδα συνδιοργανώθηκε από το Δήμο Βύρωνα, το Ελληνικό Δίκτυο των “Φίλων της Φύσης (Naturefriends Greece), την ΑΜΚΕ Place Identity Clusters, ενώ συμμετείχε και η Κοινωνική κουζίνα Άλλος Άνθρωπος του Βύρωνα. Εντάσσεται στα πλαίσια του έργου “Mind the Waste: Πολιτικές και δράσεις για τη διαχείριση απορριμμάτων” που χρηματοδοτείται από το Πράσινο Ταμείο, στο πλαίσιο του προγράμματος Καινοτόμες Δράσεις με τους Πολίτες.


Αναλυτικά το πρόγραμμα της ημερίδας : https://www.mindthewaste.gr/post/programma-imeridas

Μπορείτε να παρακολουθήσετε όλες τις παρουσιάσεις σε βίντεο: https://youtu.be/I7bmqIaDX14.


Παράλληλα στο πλαίσιο του έργου Mind the Waste αναπτύχθηκε, εκτός άλλων η δράση ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης πολιτών με εφαρμογές οπτικοποιημένων γραφημάτων πάνω σε μερικά από τα κρίσιμα ζητήματα της διαχείρισης απορριμμάτων. Πρόκειται για εφαρμογές συνοπτικής ενημέρωσης για τις προτεραιότητες ολοκληρωμένης διαχείρισης απορριμμάτων, των καθημερινών πρακτικών πρόληψης δημιουργίας αποβλήτων όπως τροφών και πλαστικών, των προβλεπόμενων από τη νομοθεσία υποδομών σε επίπεδο Δήμου και άλλες.

bottom of page