top of page

“Ποια η πορεία του σκουπιδιού;” Πρωτοβουλία ενημέρωσης μέσω βίντεο, Οτάβα, Καναδάς

Η παρακολούθηση της πορείας του σκουπιδιού μπορεί να δημιουργήσει κατανόηση στην μεγάλη προσπάθεια διαχείρισης του απορρίμματος. Η εξήγηση του σκοπού και η οπτικοποίηση του τι συμβαίνει στο σκουπίδι και γιατί η διαλογή στην πηγή μπορεί να βοηθήσει στον μεγαλύτερο στόχο αποτελεί μέσο πειθούς. Η δημιουργία συγκεκριμένου οπτικοακουστικού υλικού με την συγκεκριμένη πορεία αποτελεί την καλύτερη απάντηση στην ερώτηση: "ΠΩΣ; ΠΟΥ; ΠΟΙΟΣ; ΤΙ; ΓΙΑΤΙ;"


Γιατί μας αφορά;


Η αναλυτική επεξήγηση του κύκλου του σκουπιδιού σε έναν Δήμο μπορεί να βοηθήσει τον κάθε κάτοικο να κατανοήσει τους λόγους για τους οποίους αξίζει ή δεν αξίζει να συμμετέχει στην προσπάθεια διαλογής στην πηγή. Εκτός από το οικονομικό κίνητρο ένα πολύ αποδοτικό μέσο πειθούς είναι η δημιουργία της μεγάλης εικόνας και το να κάνεις κάποιον κοινωνό του μεγάλου σκοπού. Η οπτικοποίηση της συλλογής, της αποκομιδής, της πορείας, της ζύγισης, της εναπόθεσης, της διαλογής, της κατάληξης βοηθά στην πλήρη κατανόηση του τι σημαίνει πετάω το σκουπίδι μου στον κάδο ή προσπαθώ να μην δημιουργήσω νέα σκουπίδια.


Στην Οτάβα, η επεξήγηση και η οπτικοποίηση είναι πολύ συγκεκριμένη έχοντας ως στόχο μέσα σε 5 λεπτά να αποτυπώσει όλο τον κύκλο του σκουπιδιού:

“Τι γίνεται με τα σκουπίδια μου; Κάθε δύο εβδομάδες, ένα συνεργείο συλλογής εμφανίζεται για να παραλάβει τα σκουπίδια σας. Έως 40 φορτηγά κάνουν περισσότερες από 1.000 στάσεις την ημέρα. Κάθε χειριστής συλλογής απορριμμάτων περπατά 21 χιλιόμετρα κατά τη διάρκεια μιας βάρδιας 10 ωρών – ημιμαραθώνιος! – ανυψώνοντας 10 τόνους υλικού. Τα οχήματα συλλογής συνθλίβουν υλικά για να μειώσουν τον όγκο του φορτίου και να μειώσουν τα ταξίδια στον χώρο υγειονομικής ταφής. Όταν τα φορτηγά γεμίζουν, κατευθύνονται προς το Trail Road Waste Facility, νοτιοδυτικά του Barrhaven. Όλα τα φορτηγά ζυγίζονται όταν φτάνουν και ξανά όταν φεύγουν, έτσι ώστε η πόλη να μπορεί να παρακολουθεί πόσα απόβλητα εισέρχονται στην εγκατάσταση. Κατά μέσο όρο, η Trail Road δέχεται 1.000 τόνους σκουπιδιών την ημέρα. Στην περιοχή μικρών φορτίων, τα υλικά μπορούν να απορριφθούν για επαναχρησιμοποίηση ή ανακύκλωση. Δεν υπάρχει χρέωση για γυαλί, μέταλλο, πλαστικό, ελαστικά, παλιοσίδερα και ηλεκτρονικά απόβλητα. Η βούρτσα και το χαρτόνι γίνονται δεκτά με μικρή χρέωση. Οποιοδήποτε όχημα φέρνει ένα φορτίο για απόρριψη, μεγάλο ή μικρό, κατευθύνεται στην ανατρεπόμενη επιφάνεια. Το συνολικό αποτύπωμα απορριμμάτων είναι 85 εκτάρια — περισσότερα από 150 γήπεδα ποδοσφαίρου σε πλάτος. Αλλά πόσος χώρος απομένει; Το 2021, μάθαμε ότι η υγειονομική ταφή μας θα μπορούσε να φτάσει σε χωρητικότητα ήδη από το 2036 έως το 2038, αν συνεχίσουμε να κάνουμε αυτό που κάνουμε. Αλλά αν όλοι οι κάτοικοι προσπαθήσουν να δημιουργήσουν λιγότερα σκουπίδια μαζί, μπορεί να διαρκέσει περισσότερο.”


“Λοιπόν, τι άλλο συμβαίνει στο Trail Road; Το City’s Waste Facility είναι ένας χώρος υψηλής μηχανικής. Καταβάλλεται μεγάλη προσπάθεια για την προστασία του περιβάλλοντος. Τα υπόγεια ύδατα παρακολουθούνται προσεκτικά και τα στραγγίσματα συλλέγονται και προεπεξεργάζονται ακριβώς στο Trail. Τα στραγγίσματα - ή χυμός σκουπιδιών με απλούς όρους - είναι ένα μείγμα υγρών από υγρά απόβλητα και πρόσθετη βροχή ή χιόνι. Μετά από 24 ώρες σε μια λεκάνη καθίζησης, τα βυτιοφόρα το μεταφέρουν στο ROPEC, τη μονάδα επεξεργασίας λυμάτων της πόλης”.


Περισσότερες πληροφορίες:


➔Βίντεο: https://youtu.be/mEjo7jYOQFo


bottom of page