top of page

Καλές Πρακτικές: Εμπορικό κέντρο ανακύκλωσης και επανάχρησης ReTuna Återbruksgalleria

Updated: Feb 25, 2022

Το ReTuna Återbruksgalleria είναι το πρώτο εμπορικό κέντρο ανακύκλωσης στον κόσμο, φέρνοντας μία επανάσταση στις αγορές με τρόπο έξυπνο για το κλίμα. Ό,τι διατίθεται προς πώληση στο πολυκατάστημα έχει ανακυκλωθεί, επαναχρησιμοποιηθεί ή έχει παραχθεί με βιολογικές ή βιώσιμες μεθόδους.

Το εσωτερικό του εμπορικού κέντρου Retuna Återbruksgalleria στην Εσκιλστούνα της Σουηδίας. Πηγή: Lina Östling, ReTuna.

Γιατί μας αφορά;


Ο Δήμος της Εσκιλστούνα αποτελεί πρότυπο βιώσιμης αστικής ανάπτυξης στη Σουηδία, υλοποιώντας υποδομές που βασίζονται σε καινοτόμες ιδέες που προσελκύουν συγκεκριμένες ομάδες-στόχευσης εντός της πόλης. Αυτές παίζουν σημαντικό ρόλο στον στρατηγικό σχεδιασμό αλλά και στη διάχυση της γνώσης σχετικά με τη βιωσιμότητα και την κυκλική οικονομία. Το εμπορικό κέντρο ReTuna Återbruksgalleria έχει γίνει διεθνής είδηση, προσελκύοντας παραγωγούς ντοκιμαντέρ, δημοσιογράφους και ευαισθητοποιημένους τουρίστες από ολόκληρο τον κόσμο έχουν επισκεφθεί το ReTuna Återbruksgalleria.


Το προσωπικό του κέντρου ανακύκλωσης Retuna Återvinningscentral επισκευάζει αντικείμενα που χρήζουν βελτίωσης πριν αυτά διατεθούν προς πώληση στο εμπορικό κέντρο Retuna Återbruksgalleria. Πηγή: Lina Östling, ReTuna.

Το εμπορικό κέντρο άνοιξε τις πόρτες του τον Αύγουστο του 2015 και βρίσκεται δίπλα στο κέντρο ανακύκλωσης Retuna Återvinningscentral στην πόλη Εσκιλστούνα. Εκεί, οι πολίτες μπορούν να διαχωρίσουν τα υλικά που πετούν σε ειδικά δοχεία και στη συνέχεια να αφήσουν επαναχρησιμοποιήσιμα παιχνίδια, έπιπλα, ρούχα, διακοσμητικά αντικείμενα και ηλεκτρονικές συσκευές στην αποθήκη του εμπορικού κέντρου, που ονομάζεται "Returen". Σε αυτή την αποθήκη, εξειδικευμένο προσωπικό του Δήμου της Εσκιλστούνα κάνει μία πρώτη διαλογή μεταξύ των αντικειμένων που είναι χρησιμοποιήσιμα και όχι. Τα είδη στη συνέχεια διανέμονται σε καταστήματα ανακύκλωσης εντός του εμπορικού κέντρου. Στη συνέχεια, το προσωπικό του καταστήματος πραγματοποιεί μια δεύτερη επιλογή των αντικειμένων που χρήζουν επισκευής, διόρθωσης, μετατροπής ή βελτίωσης με απώτερο σκοπό την πώληση. Με αυτόν τον τρόπο, τα υλικά αποκτούν μία δεύτερη ζωή.


Πλήρως εξοπλισμένες αίθουσες συνεδριάσεων εντός του εμπορικού κέντρο Retuna Återbruksgalleria είναι στη διάθεση των πολιτών για τη διοργάνωση ενημερωτικών εκδηλώσεων σχετικά με την αστική βιωσιμότητα και την κυκλική οικονομία. Πηγή: Lina Östling, ReTuna.

Το επιχειρηματικό εγχείρημα λειτουργεί, μιας και το 2018 η ReTuna Återbruksgalleria είχε πωλήσεις ανακυκλωμένων προϊόντων αξίας 11,7 εκατ σουηδικών κορωνών (SEK), δημιουργώντας περισσότερες από 50 θέσεις εργασίας. Ωστόσο, το κατάστημα είναι κάτι περισσότερο από μία απλή αγορά, καθώς λειτουργεί και ως δημόσιος εκπαιδευτικός χώρος. Μέσα από εκδηλώσεις, εργαστήρια, διαλέξεις, θεματικές ημερίδες και διάφορες άλλες δράσεις προάγει βιώσιμους τρόπους διαβίωσης και προωθεί την κυκλική οικονομία. Στις εγκαταστάσεις του ReTuna πραγματοποιεί το δημόσιο γυμνάσιο-λύκειο Eskilstuna Folkhögskola το μονοετές εκπαιδευτικό του πρόγραμμα «Recycle Design – Återbruk». Εκεί υπάρχουν διαθέσιμες αίθουσες συνεδριάσεων, όπου οι επισκέπτες μπορούν να πραγματοποιήσουν εκδηλώσεις που αφορούν την έξυπνη για το κλίμα ζωή στην πόλη. Το Café Returama προσφέρει μεσημεριανά γεύματα από πρώτες ύλες που έχουν παραχθεί βιολογικά.Οι κάτοικοι της Εσκιλστούνα έχουν εύκολη πρόσβαση στο κέντρο ανακύκλωσης Retuna Återvinningscentral, όπου μπορούν με διαθέσουν προϊόντα προς επανάχρηση. Πηγή: Lina Östling, ReTuna.

Το εμπορικό κέντρο και το κέντρο ανακύκλωσης διοικούνται από τη δημοτική εταιρεία Ενέργειας και Περιβάλλοντος (Eskilstuna Energi och Miljö). Πρόκειται για μια δημοτική εταιρεία που έχει ως αποστολή να διευθύνει ανταγωνιστικούς οργανισμούς στον ενεργειακό και περιβαλλοντικό τομέα, προσφέροντας το βέλτιστο δυνατό όφελος στους πολίτες με ελάχιστες επιπτώσεις στο περιβάλλον. Στόχος είναι να λειτουργήσει ως πρότυπο και πηγή έμπνευσης σε σχέση με την ενέργεια και το περιβάλλον και να δημιουργήσει μετρήσιμο και βιώσιμο κοινωνικό όφελος για τις σημερινές και τις μελλοντικές γενιές. Η επιχείρηση δραστηριοποιείται σε έξι επιχειρηματικούς τομείς: Ηλεκτρικό Δίκτυο, Αγορά Ηλεκτρικής Ενέργειας, Ύδρευση και Αποχέτευση, Ανακύκλωση, Ενέργεια και Μάρκετινγκ και Πωλήσεις. Το ReTuna Återbruksgalleria αποτελεί μέρος της επιχειρηματικής δραστηριότητας που αφορά την ανακύκλωση.

Το κέντρο ανακύκλωσης Retuna Återvinningscentral στην Εσκιλστούνα της Σουηδίας. Πηγή: Lina Östling, ReTuna.

Περισσότερες πληροφορίες

Ιστότοπος: https://www.retuna.se/english/

bottom of page