Στο Ανατολικό Arnhem της Αυστραλίας, στην ιστοσελίδα του φορέα αυτοδιοίκησης της περιοχής πριν την παρουσίαση των κανονισμών υπάρχει εξήγηση του λόγου ύπαρξης των κανονισμών. Με ενημερωτικό βίντεο εξηγείται για ποιο λόγο δημιουργείται ένας κανονισμός, ποιοι οφείλουν να τον εφαρμόζουν, ποιοι οφείλουν να επιτηρούν την τήρησή του και ποια τα οφέλη από την ύπαρξη του κανονισμού. Στην ιστοσελίδα του τοπικού συμβουλίου υπάρχει ερωτηματολόγιο που διερευνά κατά πόσο οι κάτοικοι πιστεύουν στην αξία της ύπαρξης κανόνων για τα σκουπίδια.
Ενημερωτικό Βίντεο
Γιατί μας αφορά;
Η διάχυση της πληροφορίας στην συγκεκριμένη περιοχή έχει γίνει ανά κοινότητα-γειτονιά. Με τις ερωτήσεις του ερωτηματολογίου για την χρησιμότητα ή μη της ύπαρξης των κανονισμών καλλιεργείται η κουλτούρα της θέσπισης ενός κανόνα με την σύμφωνη γνώμη των πολιτών και δίνεται έμμεσα η εξήγηση για την χρησιμότητα της ύπαρξης του συγκεκριμένου κανόνα. Το δισέλιδο περίγραμμα του κανονισμού αποτυπώνει με ερωτήσεις και απαντήσεις την ουσία του κανονισμού και παραπέμπει κατευθείαν στα σημεία που πρέπει να απευθυνθεί ο κάτοικος για να μάθει ποιες είναι οι υποχρεώσεις του. Τέλος, δίνεται ξεκάθαρη εικόνα της κατάστασης με τα σκουπίδια (τόνοι, είδη) και ποιος ο λόγος αποφυγής, αποκομιδής και σωστής εναπόθεσης (επίκληση λόγων υγείας).
Πριν την παρουσίαση της πληροφορίας για το πως γίνεται η περισυλλογή και ποιες είναι οι υποχρεώσεις πολιτών και τοπικής αυτοδιοίκησης γίνεται περιγραφή δεδομένων, όπως πόσους τόνους σκουπίδια παράγει η περιοχή, σε ποια είδη απορριμμάτων γίνεται ανακύκλωση, πώς η αύξηση του πληθυσμού επηρεάζει την παραγωγή απορριμμάτων, καθώς και ποιες είναι οι βασικές υποχρεώσεις των κατοίκων, δηλαδή το να τηρούν το ημερολόγιο αποκομιδής και την καθαριότητα του κάδου τους.

Στο αρχικό εισαγωγικό κείμενο χρησιμοποιείται και ο τίτλος της καμπάνιας που έχει δημιουργήσει το συμβούλιο καλώντας με τον τρόπο αυτό αυτόν που το διαβάζει να αναζητήσει περισσότερες πληροφορίες για τους κάδους (wheelie bins).
Η παρουσίαση της πληροφορίας του κανονισμού γίνεται τμηματικά σε ξεχωριστούς συνδέσμους πράγμα που κάνει πιο εύληπτη την πληροφορία. Οι κατηγορίες που χρησιμοποιούνται για την παρουσίαση της πληροφορίας είναι: α) αποκομιδή και εναπόθεση, β) υποδομές, γ) στρατηγική, δ) πρόστιμα, ε) εγκαταστάσεις διαχείρισης αποβλήτων ανά περιοχή.
Επιπλέον, υπάρχει ένα δισέλιδο σε μορφή infographics που εξηγεί για ποιους λόγους πρέπει να εφαρμόζονται οι κανόνες για την καθαριότητα, τι γίνεται αν κάποιος δεν τηρήσει τους κανόνες, γιατί πρέπει να ανησυχούμε για τα σκουπίδια, τι σημαίνει υποδομή για απορρίμματα, τι είναι τα εμπορικά απόβλητα, με ποιους τρόπους μπορεί κάποιος να μάθει περισσότερα και να επικοινωνήσει με το τοπικό συμβούλιο.
Ενδιαφέρον παρουσιάζει η καμπάνια που έχουν δημιουργήσει η οποία βασίζεται σε ένα καρτούν (wheelie the bin) και κάνει ξεκάθαρη την πληροφορία τι πρέπει και τι δεν πρέπει να κάνει κάποιος με τον κάδο του. Τέλος έχουν ειδική ρύθμιση αποκομιδής των απορριμμάτων για την περίοδο πριν τους κυκλώνες: “Καθαρισμός σκληρών απορριμμάτων πριν από την εποχή του κυκλώνα: Μία φορά το χρόνο, συνήθως τον Νοέμβριο, ο Δήμος προωθεί έναν καθαρισμό σκληρών απορριμμάτων πριν από την περίοδο του κυκλώνα σε κάθε κοινότητα. Αυτός ο καθαρισμός διαφημίζεται με ειδοποίηση τουλάχιστον μίας εβδομάδας και περιλαμβάνει την απομάκρυνση από κατοικίες οποιονδήποτε σκληρών αποβλήτων που μπορεί να προκαλέσουν κίνδυνο σε περίπτωση κυκλώνα”.
Περισσότερες πληροφορίες
Ιστότοπος:
https://www.eastarnhem.nt.gov.au/by-laws
Ενημέρωση για τη διαχείριση απορριμάτων: https://www.eastarnhem.nt.gov.au/environmental-waste-services
Παρουσίαση κανονισμού καθαριότητας: https://static1.squarespace.com/static/569308c7dc5cb46e49dc9ee5/t/60d9186a3baeb9498c312df4/1624840328997/Littering+Draft+By+Law.pdf